Помоћ при продаји стана – Пример из праксе


Продаја стана једнако је стресна као и куповина, а агенти за некретнине нису увек у стању да препознају додатне вредности ваше некретнине које ће можда преломити неког потенцијалног купца да се одлучи баш за ваш стан…

Стан који смо посетили већ је био у огласима, агент за продају је већ био ангажован, чак су и прве комшије већ биле обавештене о томе да се стан продаје и да је то прилика да прошире своју некретнину придруживањем додатних 25м2.

О стану

Стан се отприлике продавао овако… Стан се налази у ужем центру Београда, у сутерену, у равни малог унутрашњег дворишта, има кухињу, купатило и централну просторију. Величина стана је 24м2, висина 230цм. У стан се улази из степенишног простора зграде са лепим улазом. Двориште се практично дели са комшијом који у своју стамбену јединицу улази преко дворишта (не директно из зграде).

 

Све у свему, стан изгледа отприлике овако:

 • мање плаво поље су светларник зграде (купатило са природном вентилацијом)
 • веће плаво поље је део дворишта наткривен затвореним терасама изнад (нема зида који се види овде у дворишту као потенцијално разграничење са комшијом)
 • црвена стрелица је улаз у стан (предсобље и кухиња)
 • црна стрелица је комшијин излаз у двориште и улаз у његов стан
 • црно испрекидано су степенице зграде…

ocena nekretnine potencijal uredjenjе prodaja stana

Поглед из дворишта на прозоре централне просторије и наткривеног дела испред стана изгледа овако…

stan prodaja centar beograd palmoticeva dvoriste fasada

Исти стан из угла оЦене некретнина

Као прво, основно мерење стана показало је да има бар 25м2 и 240цм висине унутрашње, али је кота пода око 15цм уздигнута у односу на коту дворишта те има простора за укопавање уз додавање подне изолације. То није велика разлика али свакако звучи боље, а купац добија тачнију информацију.

Поред тога, изнад плафона од трске који се лако скида налази се шупља предратна ситноребраста таваница која додаје у ребрима (ако се оставе гола као у неким кафићима) још око 15-20цм висине што може додатно визуелно да прошири простор.

Међутим простор може да се прошири и конкретно, и то на више начина (слика испод):

 • спајањем кухиње и купатила на једну страну стана добија се могућност додавања спаваћег дела, да не кажемо собе, која може да има и прозор ка дворишту али и помоћни прозор ка светларнику

stan prodaja centar beograd palmoticeva dvoriste dvosoban.jpg

 • пробијање врата са степенишног подеста омогућава разграничење дворишта са комшијом који онда има директан пролаз чиме се омогућава проширење стана испод већ затворених топлих тераса још за целих 9м2
 • кухиња може да се пребаци и ка постојећем купатилу па опет да се дода соба ка дворишту (кухиња на зиду позади у ходнику ка купатилу)

stan prodaja centar beograd palmoticeva varijante ideje.jpg

Све то су само набачене идеје за размишљање у пола сата, а детаљним пројектом би се затим могао разрадити неки од представљених концепата простора.

Напомена: пројектовање малих простора мора бити искрено – мора се узети у обзир да нема озбиљне вредности за простор ако се негде не „закине“, то јест, ако се не закине тамо где реално и не треба да се башкари – кухиња прилагођена спремању оброка за 1-2 особе, спаваћа да се не оцењује као „гробница“ јер ионако кад спава једини корисник у стану нема других па врата собе остају ионако отворена целу ноћ, итд. 

Међутим, апсолутни бисер стана јесте једна вредност коју смо открили приликом прегледа стана – могућност директног улаза са улице!

Наиме, поред главног улаза, као и многе друге београдске зграде из 1930-их година, и ова зграда има посебна мања врата ка улици са ходником ка подрумима – пролаз који је некада служио за уношење угља да се не би прљао главни улаз.

Постоји врло велика вероватноћа да комшије дозволе додавање овог простора „главници“ стана, уз услов сређивања подрума, врата, итд. Уз то, власник овог стана има и припадајућу подрумску јединицу која може заједно са овим улазом да се припоји са задње стране стана и да чини са станом једну целину где већ некретнина улази у следећу причу:

 • 40-50м2 са дворишним и подрумским делом – црвено поље
 • два улаза – из степеница и са улице (црвени троуглови)
 • двориштанце
 • три стране за проветравање стана
 • директно светло са улице преко тих врата на фасади – направе се од замућеног стакла или се стави рефлективна фолија због приватности…

ocena nekretnine potencijal uredjenja stana

Е, ту већ причамо о некретнини која је погодна не само за становње већ и за хостелски смештај, канцеларијске просторије, кафић, итд.

Ово је већ прича која може поново да се представи комшијама, да им се укаже на потенцијале целог простора, да им се дочарају могућности које нико још није приметио а које ће иницијално улагање, уз нешто труда, наградити вишеструко.

Цела зграда од овога добија сув подрум о ком се неко стара, додатну изолацију, вероватно и замену неких цеви водовода и канализације, итд.

У паралелном свету где људи комуницирају, цела прича постала би занимљива и скупштини станара, па би зграда могла да откупи ове „дворишне“ некретнине и да цео овај ниво преуреди у преко потребни паркинг и гаражни простор са нешто већом интервенцијом на фасади.

Још неке предности стана:

 • скоро целом обиму стана могуће је прићи и са спољашње стране – преко фасаде ка дворишту, преко светларника, преко подрумских просторија – то конкретно значи да цео стан можете изоловати са спољне стране, закрпити рупе, прегледати и споља, пратити шта се дешава током коришћења стана
 • потенцијал двостраног улаза омогућава да се стан користи за више намена
 • стан непосредно изнад оваквом интеграцијом добио би практично могућност да одвоји своју стамбену јединицу од зграде и да јој прилази споља, итд.

П.С. Стан је још увек на тржишту, заинтересовани могу оставе контакт у коментару.

Advertisements

Имате сличан проблем или идеју? Оставите у коментару:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.