Стан око 40м2 на Дорћолу – додатак собе


Пример могућности измештања кухиње из просторије горе десно у нешто шири ходник (180цм) где би се везала на купатило водоводом и канализацијом како би се добила још једна спаваћа соба.

Ово је само груба скица концепта и димензионе провере али је добар пример одступања од школског начина размишљања:

Kупатило – прилично је мало (120×180цм) и када са клизним вратима омогућава да се користи и као лавабо. уколико сте виши, нпр 180+ цм, плитки лавабо можете сместити и изнад веш машине када су овако мали простори. такође, не либите се да направите врата која се отварају „на споља“ јер то не само да вам омогућава више простора већ, реално, врата нећете ни затварати кад сте сами кући, купатило ће имати више ваздуха, мање влаге, итд, али и више простора јер су отворена заправо на споља.

ana-dorcol-stan-42

Kухиња – реално, многи данас мање кувају него некад, ради се до 5-6 сати, једе на послу, вечера се лаганије него некад, викендом се негде изађе или наручи па и кухиња не мора бити индустријски погон за спремање 5 оброка дневно из по 2-3 дела.. зато ни 240цм ширине кухиње многима неће бити премало, а сточић малени поред кухиње додаје радну површину за сецкање и остало, али и омогућава да се једе уз фрижидер на дохват руке.

Плакар „иза“ кухиње – опрема за скијање, сезонска гардероба, усисивач, свашта нешто ту може да стане иако има само једна врата кроз која се прилази иза кухиња.

Собица – само пример да може да стане цео ормар озбиљан, кревет, сто и столица.

Дневна соба – може да се одвоји и вратима тако да собица добија директну везу са купатилом и да нема сретања деце са гостима ако би да избегну. та преграда може бити и стаклена да остане светло у кухињи.. ТВ је нажалост и даље стандард пројектовања па је стављен на „тамнију“ страну собе мада ће много више седети на столици трпезаријског стола са компом и одатле бацати поглед и на тв. трпезаријски сто тако 99% времена служи и као радни, а једном годишње кад неко долази на вечеру као, може да се одвоји од зида, додају се столице из кухиње и мале собе, и претвори се у велику трпезарију.

ana-dorcol-stan-42-izgled

Спаваћа соба, нема неке филозофије, плакар, кревет, нека фотеља/столица, за коју школовани воле да веле „за читање“ а у реалност – за набацивање 3 пута више ствари него што може да стане на обичну столицу.

Све у свему, не може сваки простор да се обликује другачије пратећи школско размишљање, али може да се прилагоди истинским потребама људи који га користе. Онда ту игра и трећа димензија – виши људи имају на располагању и додатне нивое, нпр могу лако да дохвате и горње полице кухиње па на мањој ширини кухиње имају више лако доступних ствари…

Или, ако имате заиста мало купатило, и по сваку цену желите да углавите лавабо, размислите да ли има смисла лавабо мањи од 50×60, или бар 40×50цм? Kако се умива над 20×30цм? колико прска свуд около кад ставите шаке под млаз воде? Aли ако укидате лавабо требало би ставити макар најмању каду, тј, простор за купање треба да има „зидић“ од око 50цм висине да можете да се умивате поштено и богато, можете и зубе да перете, можете и да се само „запирате“ некад кад журите, а можете и ноге да оперете наслањајући их на зидић..

Заиста је суштина у томе да имате у глави све позе, радње, навике како их обављате, да бисте направили простор према себи а не према уџбеницима за масовну станоградњу…

Advertisements

Имате сличан проблем или идеју? Оставите у коментару:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.