Бајке и реалност фенси кућне аутоматике


 Да се разумемо, ствари ће неминовно ићи у том смеру, али проћи ће, ценим, неколико деценија, док не дођемо до тачке у којој ћемо почети да уводимо системе кућне аутоматике на суштински смислен начин…

Има и данас све и свашта, по ОК цени, чак и за мање, скромније некретнине. На пример, око 10 евра кошта сензор кретања са сијаличним грлом који можете поставити у купатилу и светло ће се аутоматски палити кад уђете и гасити кад у купатилу никог нема (осим ако није усмерен у бубањ веш машине па то може да га збуни).

Међутим, технологија нам већ данас дозвољава превише, то јест, за релативно пристојну цену нуди нам разне ствари које нисмо ни знали да могу да постоје за те паре, а кад сазнамо да постоје, толико се одушевимо да не помислимо – али, зашто уопште постоје? Неретко се кућна аутоматика рекламира као: преко апликације на мобилном укључиш-искључиш фрижидер, рерну… Ене! Кад сте последњи пут искључили фрижидер? Нарочито они који има „но-фрост“ фрижидере? Чему та опција?

Кућна аутоматика може стандарно да повеже електромотор ролетне прозора и термостат у просторији. Ово је корисно у преломним годишњим добима када ноћ може да буде хладнија, грејање ради, а онда ујутру груне сунце у прозоре и дигне температуру на 40 степени Целзијуса.

Али, на пример, када увече гледате ТВ из кревета, ако су вам подигнуте ролетне вас у граду види сав комшилук, или бар комшије из зграде прекопута. Држите спуштену ролетну. А онда, уместо да угасите ТВ и заспите, морате угасити ТВ, устати, подићи ролетну, па тек онда лећи, јер у супротном пробудићете се у „гробу“. Таква устајања, без природног светла у просторији умеју да буду знатно напорнија.

И није ствар у томе да кућном аутоматиком може или не може да се реши ова животна ситуација. Може. Али ствар је у томе да стандардни пакети понуде кућне аутоматике умногоме компликују живот.

И не само то. Данас су станови мали, кухиње спојене са дневним собама, врата купатила одшкринута да се не би концентрисала влага у купатилу, итд. Уређаји су нови, имају дисплејеве, итд. Шта то значи?

Значи да са места на ком сад седим, увече кад укућани полагају и остајем нешто да урадим за рачунаром, поред светла рачунара видим још:

 • читав екран на фрижидеру који показује температуру – зашто се ово не појављује само кад му приђем да кликнем или има неки проблем?
 • индикаторе на рерни где подешаваш сат или он иритантно трепће – шта ће ми сат на рерни, зашто трепће кад је нико не користи, зашто не може то да се угаси?
 • индикатор судомашине и невероватно гласно лупање вратанца за прашак која лупе у пола прања, или 8 пиштања гласних на крају програма, а сви знамо да ће да стоји у стану од 30, 40, 60 квадрата, врло вероватно у кухињи спојеној са дневном собом у којој спавају родитељи…
 • индикатор да ради бојлер (видим га у одразу у огледалу кроз одшкринута врата купатила) – користан да знаш јел укључен или искључен и у целој причи можда једино потребан…
 • индикатор кутије са осигурачима
 • индикатор на прекидачима купатила
 • индикатори рутера за интернет – интернета има или нема, и то знам по уређају који користим, зашто рутер мора да светли непрекидно?
 • индикатор клима уређаја
 • индикатор ТВ-а
 • индикатор прекидача продужног кабла
 • а неко може имати и индикатор мобилног телефона, блендера на кухињском пулту, пуњача за мобилни, пуњача за рачунар…

И какве то везе има са кућном аутоматиком? Па на све ово треба да додамо још екран за контролу, екране у собама, индикаторе ролетни, сијаличних грла, централног комуникационог уређаја… У 30, 40 или 60 квадрата! 10, 20 разних светала?

То се заправо зове – светлосно загађење. Просто нам освајају простор својим брендовима као конквистадори и трепћу жуто, плаво, црвено, зелено…

Најапсурдније у целој причи што је свака од тих лампица, сваки од тих екрана, суштински – потрошач енергије. Јесте мали потрошач али је потпуно излишан потрошач.

Разумете апсурд да вам рерна, коју палите једном у 2-3 дана, 24 сата, 7 дана недељно, 365 дана годишње, објашњава да је у стању приправности? ОК рерно сестро, искулирај.

Налазим да ће кућна аутоматика бити од пресудне важности за озбиљну имплементацију енергетске ефикасности. Али.. Знајући како нас мрзи да одустанемо од дубине кухиње од 60цм иако смо просечно виши и руке су нам дуже, и продубљивањем кухиње на 80 или 90цм можемо да повећамо радну површину за 30-50% (на исту ширину кухиње), јасно ми је да нас од смислене аутоматике у кући дели пар деценија.

До тад шминка, до тад ватромет, до тад екрани и индикатори и види шта може а не шта заиста треба да ради..

До тад – маштање о логици.

Овај текст инспирисан је низом твитова једне ноћи док сам бројао светлосне индикаторе уређаја у кругу од 10м око мене…

Advertisements

Имате сличан проблем или идеју? Оставите у коментару:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.