Бесплатни софтвер за пројектовање и израду 3Д модела (ВИДЕО)


Уколико сте вичан цртач, и нисте подложни „штеловању“ цртежа да се нешто уклопи, можете цртати и руком. Али, на крају, опет ће вам требати јасно исцртан план. Зато је апсолутна препорука да што пре цео пројекат ставите у рачунар и цртате „у центиметар“ прецизно. Ми из оЦена некретнина препоручујемо бесплатни софтвер под именом Sweet Home 3D, али дајемо преглед и за најпопуларнију апликацију Home Design 3D…

Реч је о једноставном софтверу, са помало ограниченом палетом елемената и текстура у бесплатној верзији, али и ово је више него довољно да послужи сврси.

Корак 1 – преузимање бесплатног софтвера

Идите на сајт софтвера и преузмите бесплатну верзију Sweet Home 3D (линк) која може да се покрене на вашем рачунару. Инсталирајте софтвер и покрените га.

Корак 2 – цртање у бесплатном софтверу

У хоризонталном менију имате иконице као што су стрелица (1), зид (2), под (3), коте (4), итд. Ово су главне команде које ће вам требати. Можете почети цртати зид по зид па додати подове (ако желите да их бојите, али може и без њих) или под по под па после додавати зидове.

Кад почнете да цртате зид он је широк 25цм а висок 240. Обележите га стрелицом да се „заплави“, кликните десни клик, и у мени-прозору који се тад отвори можете променити димензију зида и по висини и по дужини и по ширини.

У фолдерима са именима просторија лево имате кухињу (5), купатило, дневну, итд. Ту бирате елементе ентеријера – врата, прозоре, намештај… За неке елементе мораћете да се помучите да их нађете јер нпр. веш машина (6) налази се у фолдеру кухињског намештаја и опреме.

Корак 3 – настанак 3Д модела

3Д модел у овом софтверу настаје аутоматски у доњој половини екрана како цртате пројекат у горњој половини. Ради боље прегледности 3Д модела можете зидове учинити транспарентним – 3D View (у првом хоризонталном менију горе лево) >> Modify 3D View >> Walls transparency…

Изглед бесплатног софтвера за пројектовање Sweet Home 3D – паралелан приказ више варијанти исте основе етаже и аутоматски генерисаног модела испод (на левој страни се види одакле мишем превлачите елементе ентеријера на пројекат)

Корак 4 – савети и трикови за коришћење

Најчешћи проблеми за почетника и решења су следећа:

 • кад цртате зид, кликнете за почетак, кликнете за крај зида а затим морате притиснути стрелицу да не бисте направили нови крак зида
 • врата се увек отварају на исту страну па је потребно кликнути десни клик и изабрати „mirrored view“ (поглед у огледалу) – исто тако промените орјентацију за било који елемент у цртежу (угаона гарнитура, отварање прозора)
 • ако правите превише копија основа на једном документу теже ће вам бити да прегледате сваку варијанту у 3Д приказу јер софтвер све нацртано у једном документу разуме као један велики пројекат
 • сваки елемент унет у цртеж има 4 команде у своја 4 „ћошка“на цртежу – елевација (да га одигнете од земље), висина (да му промените висину, нпр, висину прозора), димензије (мишем мењате димензије елемента у основи – ширину и дужину), ротација (да ротирате елемент)
 • сваки елемент има „лице“ то јест свој фронт који је у цртежу обележен подебљаном контуром (нпр лице веш машине има нацртан прозор бубња, лице шпорета има нацртану рерну, итд)
 • на менију који се отвара десним кликом наћи ћете и текстуре и боје за поједине елементе…

Корак 5 – видео 3Д модела

Софтвер чак има и оцију да направите видео кретања кроз простор, али то само ако имате малко снажнији рачунар и волите да се играте. То онда изгледа некако овако…

Или овако…

Овде су зидови подешени да буду транспарентни…

sweet-home-3d-model-video-primer-kadrovi-materijalizacija

Изглед делова ентеријера у видео приказу – камин, дневна са трпезаријом, степенице…

sweet-home-3d-model-video-dnevna-soba-trpezarija-kamin-stepeniste

Изглед делова ентеријера у видео приказу – купатило, тоалет, кухиња…

sweet-home-3d-model-video-primer-kupatilo-wc-kuhinja

Боје и текстуре

Kao што рекосмо, у бесплатној верзији текстуре су мало сиромашне, али довољно је да се лепо види шта вам треба. На пример, елементи су често једнобојни па ако мењате боју, нпр судопере, онда ће цела судопера бити у тој боји – не можете лако направити да радна површина буде нпр црна а судопера сива. Ипак, ако вас не мрзи, и то је могуће – погледајте смедеревац нацртан у примеру испод – направљен је од три комада кутија „box“- две црне и једне беле.

3d-model-enterijer-vikendica-letnjikovac-seoska-kuca

Кутију ћете наћи у „Miscellaneous“ (Разно) фолдеру, ставите једну белу за тело смедереца, ставите једну мању црну са подигнутом нивелацијом, и ставите једну црну са подигнутом елевацијом и веома малом висином да добијете плочу шпорета смедеревца. Можете чак направити и чунак ако на истом месту узмете цилиндар уместо кутије, обојите га у црно (на прва два примера горе лево види се чунак да мало вири са друге стране зида – да би грејао предсобље и спрат ширећи топлоту уз степенице)…

Бонус – Програм и апликација Home Design 3D

Реч је о најпопуларнијој апликацији за пројектовање и моделирање која може да се инсталира на мобилне телефоне али и на десктоп рачунаре. Има две значајне предности у односу на претходни софтвер:

 1. има апликацију
 2. има далеко бољу палету материјала, текстура и осветљења већ у бесплатној верзији.

Уосталом, закључите сами (софтвер сам убацује и тањире и чаше на трпезаријски сто)…

seoska-kuca-home-design-3d-modeliranje-enterijer-teksture-materijalizacija-app-desktop

Елементи су детаљнији, вишебојни, са финим текстурама – реалистичнији…

seoska-kuca-home-design-3d-modeliranje-enterijer-teksture-app-desktop

Али, овај софтвер има најмање три велике мане:

 1. тешко је цртати прецизно – помало је нејасно како одредити прецизну меру зида те је у том смислу згоднији да фасцинираш клијента него да будеш сигуран да ће све да се уклопи
 2. не може се радити копирање основе у истом документу да се добије паралелан приказ више варијанти – мора да се прави у новом документу што уме да компликује рад и преглед
 3. у бесплатној варијанти не може да се чува документ те све мора преко претраживача у облаку да се ради, уз ограничења за манипулацију докумената.

Све у свему, лепе текстуре нису довољан разлог да надоместе мањак употребљивости за реално решење проблема неког простора. Превише једноставан интерфејс потпуно је подређен мобилним телефонима па ни на десктопу немате нешто прегледнији рад (приказ испод је са купљене „премијум“ варијанте – софтвер кликом на „3Д“ дугме горе десно приказује модел који сте видели на приказима изнад).

seoska-kuca-home-design-3d-modeliranje-enterijer-projektovanje-osnova-kuca

Ако су вам се текстуре овде баш баш лепе, препорука је да урадите решење у Sweet Home 3D, па онда да на брзину нацртате одабрано решење у Home Design 3D, и тако да добијете све:

 • квалитетне прецизне основе
 • веома леп 3Д модел.

Па, уживајте…

Advertisements

2 мишљења на „Бесплатни софтвер за пројектовање и израду 3Д модела (ВИДЕО)

Имате сличан проблем или идеју? Оставите у коментару:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.