Трособан стан у 35 квадрата – Пример из праксе


Ово је само још један пример да пројекат може да се уради путем интернета… Али, овај пројекат пример је и за неколико других, обично неприметних, а необично важних ствари које сваки сличан пројекат треба да садржи!

Иако овај пример није из праксе екипе стручњака оЦене некретнина, преносимо га овде као пример који дели нашу филозофију пројектовања и комуникације са инвеститором. Можда бисмо дали неке друге предлоге и идеје, али, када би нам се клијент обратио са жељом да прегледамо овакав пројекат рекли бисмо:

„Све је то ОК, шта год да се договорите са својим архитектом биће у реду. Нема посебних примедби.“

На крају текста посебно издвајамо карактеристике овог пројекта за које претпостављамо да аматери, па и добар део пројектаната, не би умео да их препозна и детектује.

Водич за куповину некренине

Корак 1 – Инвеститорове информације

Инвеститор је архитекти затражио помоћ и послао скицу, а затим добио предлоге, и започета је финализација коначног решења… И све то путем интернета, прецизније – путем Твитера!

Инвеститор није стручно лице, као што се види на скици тренутног стања објекта који треба привести намени додавањем купатила и кухиње (слика испод). Међутим, уз мало труда, сваки аматер може архитекти „на даљину“ проследити довољно информација у року од пола сата само ако:

 • нацрта било какву скицу – не мора у пропорцији (као што се види на скици испод)
 • измери све што је потребно да би скица могла бити претворена у основу објекта у пропорцији
 • услика свој цртеж са мерама (а ваљало би усликати и пар фотки постојећег стања)
 • проследи слику архитекти преко Фејсбука, Твитера, Вајбера, Скајпа, имејла, ММС поруке…
projekat-enterijer-mali-stan-pregradivanje-kupatilo-kuhinja-skica-investitor

Корак 2 – Архитектонски цртеж

Информације инвеститора са папирића на слици изнад сасвим су довољне да се направи архитектонска основа на којој може да се развија пројекат и разни предлози – основа приказана на сликама испод (са и без линија котирања димензија).

projekat-enterijer-mali-stan-pregradivanje-kupatilo-kuhinja-postojece-stanje

А онда креће рад…

Корак 3 – Пројекат и предлози за инвеститора

Концепт 1: Варијанте са најмање интервенција

Увек је прва опција да се ураде предлози који захтевају најмање интервенције да се дође до жељеног решења…

projekat-enterijer-mali-stan-pregradivanje-kupatilo-kuhinja-varijante-1-2
 • измене постојећег стања: у примеру десно интервенције су заиста минималне – задржани су сви унутрашњи постојећи зидови
 • улаз: са и без проширења-нише за плакар (мада се може укопавати и постојећи „дебели“ зид за чивилук и ципеларник)
 • купатило: са кадом на фасадном и на унутрашњем зиду (који је обично и степен-два топлији)
 • спаваћа соба: „дечја“ са радним столом или „родитељска“ са брачним креветом – зависно од концепта собе и варијанте положаја собних врата
 • кухиња: спојена или одвојена од трпезарије и дневног боравка
 • дневна: са улазним вратима „у линији“ и са повученим вратима у ходник како крило врата не би морало да се „обилази“ да се дође до кухиње…

Концепт 2: Варијанте са бочним улазом

Суштина варијанти испод јесте покушај да се са нешто више интервенција у постојећем стању улазна партија пребаци на други зид како би се смањила површина улазне партије и ходника, а добила већа спаваћа соба.

projekat-enterijer-mali-stan-pregradivanje-kupatilo-kuhinja-varijante-3-4
 • Лево: улазна партија са великим плакаром (нарочито подесно за сеоска домаћинства где увек треба на улазу три врсте обуће, разне јакне, кабанице, итд), велика кухиња, али са улазом из дневне (лако може да се одузме део плакара за пролаз ка кухињи директно из ходника – чиме се добија кухиња у „Г“) – све у свему, овде се види да више интервенција обично даје веће могућности
 • Десно: Варијанта са мање интервенција (централни носећи зид је само пробијен у дужини од свега око 1м), даје пристојан плакар у улазу, али се добија мања кухиња – увек је могуће искомбиновати ова два решења (врата као на слици лево, али са задржавањем централног зида за мање интервенција).

Концепт 3: Варијанте са три собе

Наравно, то нису три собе по ПС-у, али су три сасвим пристојне собе – полусоба, спаваћа соба и дневна соба у склопу трпезарије и кухиње.

projekat-enterijer-mali-stan-pregradivanje-kupatilo-kuhinja-varijante-5-6
 • Лево: „чиста“ основа али са дугуљастим купатилом.
 • Десно: комотнији улаз и плакар у ходнику као добитак, али уз мању кухињу.

Детаљ: Обратите пажњу на распоред кухињских елемената на оба примера изнад – фрижидер најдаље од прозора да не прави сенку на радној површини, кување ближе прозору и спољњем зиду за лакшу вентилацију.

Корак 4 – Избор коначне варијанте

За нас овде заправо није важно шта је инвеститор на крају изабрао. Важно је да је на свега 35м2 добио велики број варијанти и детаља између којих може да бира.

Када се овако постави прича, онда разрада пројекта може и преко Твитера :)

projekat-enterijer-mali-stan-pregradivanje-kupatilo-kuhinja-arhitekta-investitor

Закључак

Карактеристике овог пројекта које треба да садржи сваки сличан пројекат:

 • избор неколико основних концепата – да инвеститор добије више праваца размишљања о простору који испуњава његове потребе
 • избор почетних варијанти сваког од концепата – инвеститор добија скицу која му помаже да разуме шта све може да стане у простор, и како, а не како то нешто треба да буде обојено
 • различито решење истог дела стана у разним варијанатама како би се што више могућности представило већ у почетним сликама па инвеститор може да каже – „са овог примера ово са овог ово са овог ово“
 • архитекта не замишља да постоји идеално једно решење него претпоставља што више могућности како би их клијент прилагодио себи, али истовремено сваку од тих могућности обрађује потпуно озбиљно као да је то већ изабрано решење (у пракси се те могућности често представљају нереалним скицама, тек ради реда, док су у реалности неоствариве)
 • архитекта не губи време анализирајући потребе инвеститора и не пројектује у складу са идејама инвестора о ситницама, у складу са могућностима инвеститора, у складу са школским приручницима о пројектовању – архитекта за то време просто исцрта све могуће варијанте јер му је то задатак, вежба, корисно њему чак више него инвеститору, то му је и брже јер је управо због тог цртања свих могућих варијанти стално у тренингу
 • архитекта не боји покриваче на кревету, не бави се дизајном намештаја јер пројекат треба да буде такав да се у њега уклапа све, од готових кухиња из робних кућа до куповних ципеларника, од троседа до угаоних гарнитура, од када до туш кабина са и без клизних врата…
 • архитекта нема сујету и страх да предложи и решења која нису стандардна, решења која друге архитекте могу да прогласе аматерским и смешним (само ако су мало необична или „трапава“ чак и кад је та трапавост условљена брзином избацивања прве скице или покушајем да се инвеститору оборе трошкови радова са што мање интервенција у простору)
 • архитекта даје решења које уме да прочита сваки мајстор.

Аутор овог пројекта је Љубица Бунгин Убовић (ljubica.bungin@gmail.com), дипломирани инжењер архитектуре са преко две деценије искуства у грађевинском предузећу „Дом“, а затим и наставник стручних предмета у средњој грађевинској школи. Од 2016. године је у пензији, а од пре 2-3 године и један од активнијих „твитераша“.

Advertisements

Имате сличан проблем или идеју? Оставите у коментару:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.