Шанк у малом стану – велики бели слон у просторији


Шанк у стану, тај младалачки сан Генерације Икс, данас срећемо чешће него друге класичне везе кухиња и трпезарија, односно дневних боравака. И наравно, у 90% случајева реч је о потпуном промашају…

Ово је једна од тема о којој је увек тешко причати са инвеститором јер он није одлучио да стави шанк кад је купио стан… Не! Он је одлучио да стави шанк кад је почео да излази у град у средњој школи. Тај део ентеријера стана од тад му је ретка сламка за коју се хвата да је бунтовник и млад и да ће му долазити ортаци гајби на зезање целог живота.

У реалности, инвеститор обично добаци до собе или две собе и по, па од шанка до најдаљег ћошка стана нема више од 5 до 10 метара. Проблем је управо ту – што филмски шанкови које је гледао па рекао себи „имаћу и ја један кад порастем“, заправо стоје у просторијама у којима може да се седи и 10 метара даље од шанка па све стоји некако у пропорцији.

Када у простор између дневне од 4х3м са висином плафона од 2,6м, и са кухињом у наставку од 2м, ставите шанк висине око 1,2 или 1,5м, ви сте ионако малени простор поделили на делове. Начелно то можда и није толики проблем, гледано из кухиње, али интеракција између онога ко седи у дневној и онога ко стоји у кухињи прилично је напорна.

Јасно да младић у вама замишља да „нема шта ко да седи у дневној него се лепо седи за шанком“… Открићу му једну тајну, том, младићу у вама…

Од 365 дана стандардне године 360 дана провешће изваљен на фотељи, угаоној гарнитури, двоседу, троседу, док му жена, мајка његове деце, спрема ручак довијајући ће сваки дан за нови јеловник од мало пара а да се не мршти ни тај младић у вама ни деца. Преосталих пет дана можда ће му доћи пријатељ да пију за шанком. Само што неће бити пушења у стану. Или неће смети да се куцају пре испијања да не пробуде децу, или ће ко манијаци седети обојица за шанком са дневне стране собе и гледати жену која покушава да стави комплетан сет целодневног прљавог суђа у „једну“ судомашину како не би после морала да троши још једну капсулу прашка.

Е ај сад да причамо о важности шанка за трочлану или четворочлану породицу у стану од 30 или 45 квадрата…

Јасно да је жеља из ране младости јача од рација, логике, геометрије, али, ако сте у стању да застанете, премерите, размислите, савет је увек да одустанете од шанка. Не треба вам. Ни у кафићу вероватно нисте од оних који ће стати за шанк него ћете седети за столом. Зашто бисте стајали у својој кући? Нећете стајати? Седећете на барској столици? Аха, седети на столици… Исто као у кафићу где… седите за столом.

Да, наравно да може да се уради неко решење које би било и повољно, и функционално, и кул, али то је друга прича. Ту причу је важно почети из угла: шанк није неопходан, осим ако баш смислимо нешто супер и баш баш има смисла… а не из угла: сећам се свог првог изласка у град и оно кад Тарантино и они лудаци секу прст оном смешном потрчку у хотелу...

Advertisements

Имате сличан проблем или идеју? Оставите у коментару:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.