Ево зашто вам треба независна процена пројекта који већ имате – Пример из праксе


Клијент је имао архитекту који је израдио пројекат куће у Београду, али и извођачки пројекат са цртежима арматуре. Пројекат је био, благо речено – катастрофалан. Са најмање три невероватне, почетничке грешке…

Захваљујући савесном мајстору који је требало да гради кућу, и који је видевши пројекат инсистирао на изменама и потврди свог става да пројекат не ваља, и то код независне треће стране (није видео сврху објашњавања архитекти који је већ направио такве грешке), није начињено неколико крупних функционалних, естетских и конструктивних грешака које би угрозиле објекат и инвеститору потрошиле доста новца.

Кратки опис објекта – подужна кућа са три независне целине:

  1. дуплекс – половина куће са улазом из приземља и унутрашњим степеништем ка спрату
  2. мањи пословни простор у приземљу
  3. мањи стан у делу поткровља куће са улазом са спољашње стране.

Пројекат арматуре

Кућа је имала „еркер“, то јест горњи спрат био је препуштен у односу на доњи за око 1,2м. У пројекту арматуре, млади дипломирани инжењер архитектуре, предвидео је куповину увезане савијене арматуре, али, уместо да је у пројекту за наручивање арматуре стајала једна непрекинута (континуална конзолна греда – пример 2. на слици испод), стајале су две (пример 1. на слици испод):

  • арматура за греде стандардне – дугачке довољно да премосте распон приземља
  • и посебно арматура за греде конзоле у дужини од 1,2м које би се настављале на стандардну греду/серклаж између два спрата.
armiranje-terase-erkera-greda-prepusta-konzole-ne-pravilno

Поред тога, предвидео је да те посебно армиране гредице буду високе чак 45цм што би само допринело њиховом одвајању од главне конструкције и паду фасаде.

Да је урађено према плану пројектанта, овде би сигурно, пре или касније, дошло до одвајања конструкције!

Нажалост, ово није једини пример из праксе да пројекат арматуре за мање објекте, који тада углавном израђује „по сећању“ исти архитекта који је радио и цео пројекат, не садржи основне елементе познавања грађевинске статике и механике, па ни познавања основне логике преноса сила.

Пројекат степеништа

Захваљујући детаљу са арматуром који је требало ургентно решити (стопирати послату наруџбину и послати нови план арматуре), пројекат је онда прошао комплетну ревизију јер је било очито да се могу појавити и други проблеми који су још тежи за уочавање и разумевање.

Степениште је увек један такав проблем и ту се обично препознају вештина и искуство пројектанта – често ту треба прво гледати!

Оно што је било занимљиво на овом пројекту јесте то што је имао не једно, него чак два лоше (немогуће) испројектована степеништа – и то свако на свој начин.

Оба степеништа била су примери стандардних, такорећи архетипских грешака у пројектовању:

  • спољашње степениште је „прелазило преко“ улазних врата
  • унутрашње степениште је било у конфликту са косином крова у поткровљу.

Спољашње степениште

Спољашње степениште било је пример степеништа које је целим, или само горњим делом крака, наслоњено на зид у ком постоје и врата (собе, гараже, улаза у објекат). Узрок грешке неискусног пројектанта је следећи – он црта основу приземља и 4-5 почетних степеника у тој основи, затим црта основу спрата са целим степеништем па се не види конфликт у „изгледу“ тог детаља. Кад коначно реши горњу и доњу основу, архитекту онда мрзи да исправља основе када примети грешку, него је вештачки коригује, штелује, тако што у изгледу мало помери или мало скрати врата. Нажалост, ова грешка се примети веома касно у току извођења зато што се степениште ради до краја кад је објекат завршен и тек онда се види да прекрива врата.

stepeniste-projekat-obracun-presek-izgled-osnova-ocena-nekretnina
Честа грешка пројектовања и извођења степеништа – конфликт степенишног крака и отвора испод њега (прозор, спољашња врата, унутрашња врата, гаражна врата).

Унутрашње степениште

Унутрашње степениште имало је сличан проблем, с тим што је у овом случају само степениште било неупотребљиво. Наиме, исто такво једно степениште „уза зид“ било је позиционирано унутар објекта, али проблем је био тај што спрат заправо није имао „пуну висину“, него је била реч о поткровљу. Тако је степениште „избијало“ на спрат право у тачки где почиње косина крова што ће рећи да је висина плафона на изласку са степеништа свега око 1,5 метара!

Честа грешка пројектовања степеништа за поткровље

Понављамо, са неколико измена у основама, и поменутом плану арматуре – а само захваљујући искуству и савести мајстора, овај објекат је доведен у такво стање да се може изградити и користити као релативно пристојан. Фокусиран на хитну измену плана арматуре, мајстор није још био приметио друге проблематичне тачке пројекта, и питање је да ли би их приметио да нам се није одмах обратио.

Наравно, увек у оваквим случајевима, предлажемо да се о кући размишља као о малој згради. То значи да се прави једно, ваљано, централно, унутрашње степениште које би било фукционално у свим опцијама поделе унутрашњег простора:

  • као степениште једног великог дуплекса
  • као издвојено степениште за посебан стан у поткровљу
  • као централно степениште за два стана у приземљу и два стана у поткровљу, итд.

Напомена: Прикази горе су дати шематски.

Advertisements

2 мишљења на „Ево зашто вам треба независна процена пројекта који већ имате – Пример из праксе

Имате сличан проблем или идеју? Оставите у коментару:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.