Учините мале просторе већим укидањем непотребних детаља као што су ручке намештаја


Данас 90 одсто људи купује или изнајмљује станове који су на доњој граници комфора због мале површине, како укупне површине, тако и површине појединачних просторија. Изгубљени комфор се делимично може надокнадити са неколико једноставних правила.

Унапређење комфора у малим просторима заснива се на неколико основних стратегија које се лако примене током уређења простора избегавањем уобичајених грешака:

  • укидање што више детаља у простору који визуелно уситњавају простор и елементе у простору
  • разумевање и правилан третман „микро-коридора“ у стану – прилично комплексна прича која зависи од безброј варијанти конкретних ситуација
  • правилан одабир намештаја у малом простору – намештај који може лепо да се распоређује уз зидове – на пример, избегавати фотеље и троседе који имају дубоке наслоне који их одвајају превише од зида те улазе предубоко у простор.

Детаљи – смрт за мале просторе

Једноставан пример како укидање детаља утиче на визуелно „повећање“ простора јесу разне ручке и ручице:

  • ручке фијока, вратанаца, итд.
  • ручке кухињских елемената, ручице ормара, ручице комода, итд.

Укидање разних ручки има двојако позитивно дејство у малим ентеријерима:

  1. смањује количину детаља који оптерећују простор и чине га још мањим него што јесте
  2. олакшава кретање по малом стану у ком су „микро-коридори“ обично тик уз елементе ентеријера као што су ормари и намештај – нема качења џепова тренерке, ударања шаке, итд.

На слици испод приказана је иста кухиња „у огледалу“ (симетрично), али са и без декорације на вратима, укључујући ту и ручке. Дакле, није коришћен ниједан други трик да вас завара – сви остали детаљи и даље су ту, само што недостају детаљи на самим вратима горњих и доњих елемената кухиње. Ако замислите ову кухињу „углављену“ у своја 4м2 колико имате простора у стану, јасно је, док је гледате, на пример, из дневне собе или са трпезаријског стола, да ће кухиња приказана у варијанти десно изгледати – мање нервозно, мање оптерећено, и самим ти и – веће!

Класична и модерна кухиња - мале разлике које кухињу чине већим.
Класична и модерна кухиња – мале разлике које кухињу, и станчић у којој се налазе, чине већим.

На примеру ормара мале собе (укупне површине 6-8м2) укидање ручица плакара не само да визуелно „поједностављује простор“ и чини га већим већ успева да укине осећај клаустрофобије…

Плакар у малој соби са системом отварања
Плакар у малој соби са системом отварања „на додир“ уместо стандардних ручки

Да, заиста је све ово један плакар који истовремено има улогу преградног зида и овако изгледа са отвореним вратанцима…

Преградни плакар са уграђеним вратима собе - приказ отворених преграда без ручки
Преградни плакар са уграђеним вратима собе – приказ отворених преграда без ручки

Наравно, простор је учињен „већим“ и стандардним триком додавања огледала…

pregradni-ormar-enterijer-mala-soba-plitki-plakar-ogledalo-ocena-nekretnine

А како би исти овај плакар изгледао са ручкама? Помало неуротично. Када се томе дода и ефекат дуплирања у огледалу… ручке почињу да доминирају ентеријером

Скица на тему како ручке као детаљи ентеријера доприносе оптерећењу простора
Скица на тему како ручке као детаљи ентеријера доприносе оптерећењу простора

Наравно, негативни ефекат би био слабији да су ручке у боји панела, или да су сребрене, али и даље би то било превише у простору од свега 6-7м2, па и у већим просторима – 10 вратанаца = 10 ручки – уз одраз у огледалу то је 20 непотребних детаља више у полусоби.

Такође, имајте у виду да систем затварања врата који је овде примењен – „на додир“, не кошта више од других стандардних окова. Реч је само о томе да уместо ручке (бушења панела врата, куповине и монтирања ручке), купите и на полицу ушрафите обичан пластични „клин“ са федером који изгледа некако овако у јефтиној варијанти…

Детаљ окова за затварање/отварање врата плакара или кухињских елемената
Детаљ окова за затварање/отварање врата плакара или кухињских елемената „на додир“

Свака врата ормара имају свој „клин“, чији се врх заврће и одврће да се наштелује дубина затварања врата. Кад се врата гурну да се затворе прво се само наслоне на клин и затим их додатно притиснете руком (опруга/федер у клину прави отпор) и клин се закочи у почетном положају и врата стоје затворено. Приликом отварања само једном притиснете врата, клин се откочи и искочи, врата се одшкрину и онда их лако отворите. Све у свему једноставно, елегантно и јефтино решење.

Препорука – ове „клинове“ можете поставити на било којој висини ормара, па је препорука да то буде на горњим полицама или на врху ормарске целине. Предност је двојака. Због еластичности врата плочастог намештаја веома мала деца не могу тек тако да отворе врата јер не могу да притисну у зони „клина“ да би систем радио, а нешто већа деца не могу да се убоду у око. Уосталом, и да нема деце у стану, опет треба водити рачуна да клинови не буду прениско јер ћете се и сами можда убости у око или чело ако у брзини отворите врата и сагнете се ка доњим полицама.

Напомена – У случају јаче силе клин ће испасти из свог лежишта што га чини мало безбеднијим, и лако се враћа „на клик“, али опет, није пријатно стално га се плашити па је боље склонити га из зоне висине тела и главе.

Advertisements

Једно мишљење на „Учините мале просторе већим укидањем непотребних детаља као што су ручке намештаја

Имате сличан проблем или идеју? Оставите у коментару:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.