Анализа пројекта самоодрживог сеоског домаћинства – Галерија фотографија


Клијент нам се обратио са упитом прегледа нацрта/пројекта сеоског домаћинства у настанку (на слици изнад, Дебело брдо, Западна Србија), чији је саставни део био и соларни систем за производњу струје и велики резервоар за воду капацитета од 15-20м3 воде. 

ocena-nekretnina-seosko-domacinstvo-debelo-brdo
Исто сеоско имање под снегом, Дебело Брдо, Западна Србија, аутор фотографије Срђан Илић

Напомена: У тренутку састанка у Београду, приликом прегледа нацрта и фотографија постојећег стања, на локацији је већ била грађевинска машина која је радила ископ земље за почетак градње.

sosko-domacinstvo-debelo-brdo-konfiguracija-terena-mapa
Шира локација плаца и позиције објеката

Специфичности пројекта:

  • на релативно сувој парцели под нагибом (у брдско-планинском подручју при врху брда) налазила се недовршена армиранобетонска конструкција објекта са бетонским блоковима која је била предвиђена за шталу пре него што је парцела продата садашњем власнику (клијенту), као и стара кућа
  • на парцели је планирана изградња сеоског домаћинства са намером да испуни потребе брачног пара који би овде живео током доброг дела године
  • на парцели нема никаквих комуналних прикључака (струја, вода, канализација)
  • пројекат је обухватио завршетак постојећег објекта уз пренамену у главни стамбени објекат, активацију старог објекта као помоћног објекта (брвнаре/вајата), и изградњу великог резервоара за воду од бетона (оквирне величине 3х4х2м)
  • централни део малог платоа на ком су организовани сви објекти садржао је и повећу вртачу, пречника преко 5 метара и дубине од око 1,5 до 2 метра.

Теме које су разматране:

  • систем фотонапонских панела
  • снабдевање водом
  • канализација
  • остале теме

Систем фотонапонских панела

План да се користе соларни панели за производњу електричне енегије био је проблематичан првенствено због „повременог“ боравка на локацији и опасности да дође до крађе инсталације фотонапонских панела уколико би били трајно фиксирани на крову или на конструкцији поред објекта на парцели, требало је осмислити решење које би омогућило лако уношење панела и закључавање истих у објекат, и наравно, у релативно скромној основи предвидети и просторију за смештај панела како не би били лако видљиви у случају провале (изношење панела на спрат/поткровље није опција због њихове тежине – у равни се могу кретати на колицима или фиксирани на конструкцији која има точкиће).

solarni-panel-seosko-domacinstvo-struja-elektricna-energija
Технологија је технологија, и увек се слаже једна с другом – било да је из 20 века пре, или 20 века после нове ере…

Резервоар за воду

Снабдевање водом на локацији било је проблематично због релативно незгодног положаја објеката „при врху брда“, где је тешко створити довољно акумулације воде негде у зони „изнад“ објекта да би се добио слободан пад из резервоара у објекат, јер било какво коришћење пумпе троши драгоцену електричну енергију обезбеђену из соларних панела. Решење је већ било предвиђено уз помоћ великог резервоара, међутим, овде се крила потенцијална опасност за пројекат.

Наиме, природна, рационална жеља да се смање трошкови градње, довела је до спајања конструкције резервоара са конструкцијом главног стамбеног објекта у нацрту који је предочен на састанку. Без обзира што због висинских разлика није постојала опасност изливања воде у сам објекат у случају појаве пукотине, овакво решење никада не треба спровести у дело – резервоар за воду мора бити конструктивно одвојен објекат!

cisterna-rezevoar-za-vodu-betonski
Резервоар за воду – у дну фотографије се види конструктивно одвајање резервоара од главног објеката (са ког је фотографисано), а према препоруци са састанка

Изузетак од овог правила јесу пројекти у којима има пара за бацање па количина сипаног бетона далеко превазилази масу, и кинетичку енергију предвиђене количине воде.

Уколико радите у стандардним димензијама, 20, 25, па и 30цм, армирате класично „према осећају“, мешате стандардан бетон сами, уз нешто адитива, итд, резервоар за воду МОРА бити потпуно конструктивно одвојен од других објеката.

Разлог је поменута кинетичка енергија – у случају било каквог потреса, и најмањег дрхтаја (а знамо да то није реткост у Западној Србији), то ће покренути водену масе и изложити конструкцију резервоара великим силама.

Напомена: Како изгледа утицај земљотреса на воду на примеру већег базена погледајте у овом и многим сличним видеима које можете наћи на интернету…

Сам резервоар, зато што је једна заокружена армиранобетонска опна, „преживеће“ ово, али, уколико постоји „крута“ армиранобетонска веза са неким објектом, сила покренуте воде неће се „вртети“ по опни резервоара док се лагано не пренесе у земљу, него ће прећи преко те круте везе на повезан објекат – а онда може да се деси свашта!

rezervoar-za-vodu-kuca-dogradnja-potkrovlje-seosko-domacinstvo
Догардња објеката паралелно са резервоаром за воду који се види покривен бетонском плочом у првом плану

У најбољем случају појавиће се мање безначајне пукотине, доћи ће до померања крова, можда ће неки цреп да се помери и доћи ће до малог цурења. Али, са иоле озбиљнијом појавом покрета воде, лако може доћи до чупања делова конструкције, ломова бетонса у стубовима и гредама (арматура ће их задржати на месту – до пада сигурно не би дошло), до кривљења и пуцања прозора, итд.

У последњи час је јављено булдожеру на локацији да помери ископ за резервоар бар пола метра или метар од темеља на који је требало да буде ослоњен и дозидани део поменуте некоришћене штале, а сада будуће куће.

Што се тиче самог резервоара, предложено је „укидање“ ћошкова. Ствар је у томе да се код геометријских тела сила концентрише у теменима и преломима површина (ивицама). Уколико имате бетонски резервоар већи од 2х2 метра добро решење јесте да удвостручите број бочних ивица. То се ради тако што „засечете“ ивице резервоара, на пример, за пола метра, па добијете неку врсту осмоугла и дозволите силама да се лакше кружно крећу док слабе у случају померања воде услед потреса. То исто можете урадити и на доњим ивицама у односу на основу резервоара, с тим да ту можете додати пар „троуглова“ косника, и греда, као што се то често види унутар кипа камиона и сл.

Канализација

Трећи велики проблем код свих сличних случајева чини се често наиван, али ствар је потпуно супротна. Реч је о „трасирању“ канализационих цеви ван објекта, и наравно, септичкој јами.

seosko-domacinstvo-debelo-brdo-parcela-kuca-okucnica
Стратешко распоређивање канализационих инсталација, цеви и септичке јаме  нешто дужа траса, али без угрожавања вртаче између објеката чија се блага сенка назире у средини

Подсетимо се, парцела је под јачим нагибом што значи да се септичка јама широка око 1,5 метара и дубока око 2 метра, својим дном налази на свега метар-два хоризонтално до површине земље, и често се дешава да имамо непрекидно изливање септичке јаме у површинске слојеве падине испод ње (ово се лако „чита“ у промени присутног биљног света – почињу да расту друге врсте трава, боја травнатог покривача се на том месту мења, итд).

septicka-jama-kanalizacija-zidalje-preliv
Зидана септичка јама са преливом

Поред тога, ова парцела имала је још једну специфичност – вртачу у зони непосредно поред објеката. Затрпавање вртаче не треба да буде опција – ем доприноси динамици терена, ем обезбеђује већу влажност на локацији (пријатнија атмосфера у летњим месецима), па све до тога да у њу можете да натрпате доста снега зими када поштено завеје па више не знате ни на коју страну да чистите стазу између објеката.

septicka-jama-pomocni-ojekat-wc-bastenska-kucica-alat
Рационално, лепо и корисно искоришћавање септичке јаме као готових „темеља“ и плоче за надградњу додатног тоалета и просторије за баштенски алат – увек згодно имати на имању, на пример, када дође 20-30 људи у госте, или правите концерт на својој ливади, или просто за вас, кад вам се „не пење до куће“ док радите нешто у пољу…

Дакле, постојала је опасност изливања канализације и у вртачу, и на ливаду под кућом, у случају да се септичка јама позиционира недовољно опрезно. У том смислу увек важи иста препорука – удаљити септичку јаму што је могуће више, и то, ако је икако могуће – у страну у односу на објекте како не би морали да се праве неправилни превелики падови и каскаде „низ ливаду“.

Уз то, поменути додатни објекат-вајат, такође је требало повезати на трасу канализације заобилазећи вртачу.

kanalizacione-instalacije-kupatilo-cevi-plasticne
Стандардне купатилске инсталације у поду (спајање цеви под углом од 45 степени)

Остале теме разматране на састанку анализе плана

Основе главног објекта – естетско и функционално решење куће са спаваћим собама на спрату и већим дневним боравком у приземљу са пратећим садржајима: камин, кухиња, трпезарија, купатило, просторија за соларне панеле, функционално предсобље за одлагање бројних ствари (у таквим кућама увек вам треба „на дохват руке“ по три врсте обуће или јакни), спречавање директних губитака топлоте преко улазних врата, оптимизација броја прозора, итд.

drveni-krov-potkrovlje-nazidak-drveni-stubovi-kosnici
„Надзидак“ поткровља урађен у дрвеној конструкцији са стубићима и косницима, без хоризонталних елемената који би ометали кретање (тзб. прост кров са „маказама“, хоризонталним гредицама у врху крова, који се може примењивати на ширинама 4-6 метара)

Кров – као посебна тема јер је објекат укопан у падину и приземље се са „горње“ стране објекта „види“ као сутерен. Када се овде дода кров, и узме у обзир пресек који погодује накупљању зимских сметова, предложено је, између осталог, и као могуће решење да се кров са горње стране ка брду „пусти“ до земље како би се снег и падавине „удаљиле од зида објекта“, а и додатно безбедносно решила заштита објекта када нема корисника у том „мртвом углу“ заштићеном од погледа.

seosko-domacinstvo-adaptacija-objekta-potkrovlje
Затворен кров и поткровље главног објекта, са дограђеним делом објекта у првом плану, и са резервоаром за воду на левој страни

Закључак

Када је реч о пројектима који вам нису у примарном фокусу, то јест, када не правите простор за живот већ простор за уживање (викендица, кућица за пецање, апартман, сеоска кућа, летњиковац), без обзира да ли имате на гомили спреман новац за цео пројекат или планирате да градите постепено, важно је да имате разрађен концепт већ на почетку. Зашто бисте потрошили викенд или једно летовање на копање и ливење темеља објекта за који ће се касније испоставити да је боље да га померите 5 или 50 метара даље?

Ако одмах знате шта све имате, шта тек треба да направите, без обзира на периодику инвестирања и радова, прво треба имати план по коме ће се пројекат развијати, чак пре него за многе друге пројекте. Ваља унапред знати да ли ће бити додатних објеката, чему ће они служити, како ће њихова градња утицати на оно већ изграђено, итд.

Наравно, највећи ресурс који имате јесу ваша искреност, рационалност и логика инвестирања.

Клијент је на овом пројекту знао шта му треба, колико тачно може да одвоји времена и средстава да постави основни оквир пројекта тако да му у почетку буде употребљив бар у летњим месецима, али је истовремено планирао дугорочно инвестиравши пре свега у оно што обично иде „на крају“ код пројеката за које нема новца на гомили – а то је постављање комплетне инфраструктуре септичке јаме, канализације, резервоара за воду, итд.

Водич за куповину некренине

Тако је настао одличан темељ да се домаћинство развија према плану, а да се не улази у сталне исправке насталих проблема због нерешене инфраструктуре (на пример, у пракси се у овакбим случајевима „привремена“ септичка јама, заправо обична рупа у земљи, премешта и по 3-4 пута како се пројекат развија, уз стално одлагање градње праве септичке јаме).

Још једна вредност ове сарадње, а нарочито целог овог пројекта јесте спремност да се траже решења, а не да се прати мода и „препоруке“ које су реално неоствариве у датим околностима. Наравно да је обема странама, и нама и клијенту, било јасно како шта „треба да се ради“, како је „најбоље“, итд. Али циљ није био сипати 5, 10 или 20 хиљада евра да се све уради по ПС-у одмах, већ је циљ био поставити причу да може да се користи одмах, а да притом омогући даљи напредак. А онда, када видите да се једна добра идеја, уз скромна средства, али уз пуно воље, и квалитетан приступ, рађа, развија и зри… остаје само да у њој уживате!

ocena-nekretnine-preporuka-seosko-domacinstvo
Коментар клијента на овом пројекту објављен на Фејсбуку. За друге коментаре и препоруке клијената погледајте кликом овде.
Advertisements

Имате сличан проблем или идеју? Оставите у коментару:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.