Бело, па све остало – кад и зашто не треба да фарбате зидове


Зидови* било које друге боје осим беле последњих година чине се као једноставно, приступачно, па опет оригинално решење за освежење простора. Можда би то заиста и било тако да у простору нема других боја, да су простори већи од 20-30 квадрата, или да можете да промените сав намештај само због боје, што све обично није случај.

*Кажем само „зидови“ зато што се подразумева да никад не треба да офарбате плафон у било коју боју осим просте беле.

Да, зидови простора у часописима заиста изгледају лепо у зеленим, плавим, беж, „цигла“ тоновима. Али, обратите пажњу на друге детаље и размислите о њима… На пример, погледајте, погледајте… намештај!

Намештај, без обзира да ли кошта 100, 300, 1.000, 3.000 евра, обично је у тим обојеним просторима и сам по боји уклопљен са зидовима. То отвара неколико важних питања за вас:

  • Имате ли намештај одговарајуће боје?
  • Колико би коштало да промените намештај или бар његову боју да се уклопи у просторију?
  • Колико би коштало да замените све прекривке кревета, троседа, фотеља, све тапацирунге столица, па и боју одеће коју остављате пребачену преко намештаја?

Знате, у реалности – све ће то бити боја вашег ентеријера! Обратите пажњу како на тим фотографијама дивних обојених простора никад нема ни привеска за кључеве, ни мобилног телефона, ни стандардног сивог или црног лаптопа, ни дневних новина, ни кључева за аутомобил и стан, ни даљинских управљача са шареним дугмићима. Па чак понекад ни цвећа у празним белим саксијама! Ничега нема што би реметило испразну слику нијансираних тонова једног не-животног простора…

Можда тим неким људима, у тим кућама, не треба даљински, новине, кључеви, или све увек пакују у фијоке и полице и одмах враћају на место после коришћења? Да ли сте спремни тако да живите? Озбиљно питам… Да ли сте спремни тако да живите? Јесте? Зашто тако већ не живите? Можда у тој уредности увидите неке предности простора који већ имате а који се крије иза детаља, потребних и непотребних ствари, крша, који свакодневно правите?

Начелно нисам против бојења зидова, у најмање два случаја:

  1. Kада знате да ћете у том, и баш таквом простору, остати најмање пет наредних година, или…
  2. Kада у коруптивној спрези „бизниса“ и политике наскочите на грбачу овог народа па сваке године остављате екипу ентеријериста и радника да вам „редизајнирају“ стан (тачније, да вам оперу неки део пара) док ви одете на три недеље на Сејшеле.

У сваком другом случају бојење простора није препоручљиво, без обзира што мислите, или сте апсолутно убеђени, да ће вам жена у таквом, коначно досањаном обојеном простору, постати нека друга особа, раздрагана, весела, безбрижна, или да ће вам муж личити на оне немарно кварцоване шмекере поред камина на рекламама за цигарете или сатове, или да ће вам деца имати више концентрације да уче… (не, ништа од тога се једноставно неће догодити).

Да се не лажемо… Једном кад обојите зид нећете га дирати наредних 5, 7 или 10 година. Једноставно, како што се „у гостима“ лагодније осећате у црним гаћама („црно па се не види“), тако ће бити и овде – на обојеним зидовима дуго се неће приметити да су фарбани давно, па нећете ни имати жељу да их дирате. Е сад, проблем са тим је тих 5,7 или 10 година прилично дуг период у животу, у ком ћете у стан трајно довести некога ко ће инсистирати да та „ужасна боја нестане“, или ће вам дете одрасти и неће више хтети да буде у плавој соби за дечаке или розој за девојчице, или ћете продавати стан а купац неће имати живаца да се бакће и са гуљењем зидова, или ћете изнајмљивати стан некоме кога та нека боја нервира, или зна да ту стоји годинама…

Треба ли да помињем још један детаљ? 90% обојених простора које сте видели и који су вас инспирисали да и ви унесете боје у свој простор, сликано је „издалека“, са 5, 7, 10 или 15 метара удаљености. У вашем случају, то вероватно значи да су сликани са степеништа зграде, из комшијиног стана, или са оног паркинг места пред кућом које вам редовно заузима свако ко наиђе у ваш крај. Другим речима…

Ви никада свој простор нећете видети тако како се види на фотографији из часописа јер вам очи немају широкоугаоне објективе (само муве које туда лете могу да сагледају вашу дневну од 3×5 или 5×6 метара тако свеобухватно).

Поред свега овога, веома је мала вероватноћа да тај ваш простор има једнако велике прозоре (који дихтују), или оне „танке“ рамове клизних врата терасе која се отварају сама на фото-ћелију. То значи да ће ваш простор имати много мање светла него онај на слици, нарочито ако је окренут на север, а ако је окренут на југ вероватно ћете се 6 месеци годишње штитити од сунца спуштеним ролетнама.

Увече, под светлима сијалица, мењаће се знатно и ваша боја зидова и плафона. Оно што на дневном светлу има једну боју, биће блеђе, или тамније, под вештачким осветљењем. Треба ли рећи да, на пример, зелена сијалица уперена у бели зид даје ефекат зеленог зида, и да је јефтиније купити више боја сијалица или ЛЕД „дугу“ него кречити просторију у складу са душевним ломовима, менструацијама или расположењу које донесете са посла?


Дигресија: Дизајнери ентеријера који знају свој посао, често инсистирају да се прво цео простор окречи у бело како би се уопште видело са чим се располаже – како се прелива светло, како падају сенке, колико се заправо простор купа и отвара на светлу. Тек онда се размишља где ће то светло бити „угашено“ бојењем зидова, и одлучује да ли уместо тога може само да се постави слика у некој боји, огледало са упечатљивим рамом, полица са књигама, итд.


У 90% случајева, плоча иверице, гипса, медијапана, шперплоче, стандардне величине 1,2 x 2,4 метра (или мања), која стоји на зиду дневне собе, и која се може фарбати бар 30 пута, или прелепљивати тапетама, или тапацирати тканинама различитих боја, и на коју се могу качити слике, и која на зиду виси помоћу два или четири шрафа, довољно је велика и доминантна у простору да неко ко седи код вас на кафи, оде кући убеђен да имате офарбане зидове. Заправо, и ви сами ћете заборавити да немате офарбане зидове.

Сетићете се да је то плоча, која се лако скида, која се лако изнесе из стана да се префарба, прелепи, тапацира или баци, тек онда када дође време за кречење, и схватите да не морате да „гађате“ нијансу, да не морате да мењате боју намештаја, да не морате да трошите додатни новац да бисте опет имали простор „у тону“…

Коме трик са плочом звучи превише авангардно, нек купи код „кинеза“ пластични столњак, завесу или мушему, или у „инди-шопу“ нека купи прекривку у боји у коју намерава да окречи простор, и нека то затегне преко једног „чистог“ зида у дневној (знам да немате два чиста бела слободна зида јер су вам на једном прозори, на другом полица са Тв-ом, на трећем улазна врата и неки ормар или тако нешто и заправо све време причамо о зиду изнад троседа или угаоне гарнитуре).

Овако ћете за један одсто цене фарбања зидова добити јаснију слику колико је заправо ефикасна и само једна ограничена површина, која се лако мења, скида, баца.

Али, у реду, и да сте у праву, да тачно знате коју боју зида желите, како ће се она слагати уз намештај, и да се за три године нећете покајати, и да вам боја зида неће умањити количину светла у просторији, опет је то компликација која представља луксуз који треба одржавати. Нешто као офарбана коса и фризура коју не можете да правите сами, само још скупље за одржавање.

Наравно, увек и сами можете замешати боје и сами офарбати цео простор. У том случају „држите“ се пастелних тонова (боје које у себи садрже и белу), јер било која „чиста“ јарка боја не може изгледати отмено за мале паре. Заиста, ни не покушавајте. Никакве зелене ливаде, море, лимунови, ролингстонс црвене и слично. Ово нарочито важи за самце који неког ту планирају да „приводе“ и младе који планирају неког да убеде да ту остане. Једноставно, соба вам неће личити на МТВ спот него на студио БН телевизије!

Мала школа ентеријера - блога Оцена некретнина
Мала школа ентеријера – блога Оцена некретнина

Постоје људи и овде (у Београду и околини конкретно) чије радове додавања боје на зидове сам видео, а да то стварно изгледа озбиљно. Али, то је заиста посебна прича и кошта и мајстор који зна квалитетно да уради, и уради то педантно, и који неће да се бакће са неквалитетним бојама, и који зна и сам да нађе меру боја, целина, тонова, површина… То онда заиста изгледа импресивно. Па опет, ово је прича која има смисла у већим становима, када су озбиљне молерајске интервенције мање од 10% цене целог стана са све намештајем.

Ако сте просечан власник и уживалац некретнине у Србији, уместо бојења зидова свог станчића, нађите другу, јефтинију и културнију занимацију и терапију за утаљивање жеља и демонстрацију нагомиланих каприца који су реалан луксуз. Или немојте. Тако увек на свој обојен зид можете окачити слику онога чега сте се одрекли због те боје. Макар то била и непрежаљена љубав која вам никад није споменула да не дели ваш осећај за естетику, да јој се ваш простор, ком сте тако поносно сами одабрали боје или га чак сами обојили, заправо чинио нервозним и малограђанским, и којој онда никад нисте ни сматрали да је потребно рећи: „Ма јеба и боју ако је то био проблем, фарбај у шта оћеш – само остани!“

Ако пак кречите собу у плаво за свог наследника који за пар недеља треба да дође на свет – немојте! Сетите се да је претходних девет месеци живео у „просторији“ розе боје у коју је кроз истањену развучену кожу мајчиног стомака пробијало розикасто-црвенкасто светло. Дајте му времена да се навикне на хладну плаву*.

* Мушкарци генерално лоше реагују на субјективно и објективно хладније окружење.

Ако кречите собу у розе за малу принцезу која треба да стигне на свет, опет размислите да ли јој је розе и превише. Знате, на розој се не види ништа од детаља које бисте јој додали (осим ако нису бели). А ти детаљи, налепнице, сличице, украси, веома су битни јер учи несвесно шта је веће а шта мање, шта је горе а шта доле, које су то тамо све боје, и кад не зна да их именује, знаће да их разликује боље ако нису све уоквирене розом…

И да… Ако кречите собу за бебу онда обавезно прочитајте и текст на линку овде – Припрема собе за бебу и како да (трајно) не упропастите здравље свог детета

Advertisements

3 мишљења на „Бело, па све остало – кад и зашто не треба да фарбате зидове

Имате сличан проблем или идеју? Оставите у коментару:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.